Intervju med Zainab i Birgittas klass 2C:

Vad tycker du om att gå här på skolan hos oss?

Det är mycket viktigt när man kommer till ett nytt land att man lär sig språket. Min pappa är från Irak men jag är uppväxt i Iran och jag talar fyra språk sedan tidigare. Det är också väldigt viktigt att man går på en bra skola. Jag gick på en annan skola innan jag började här hos er. Den var inte bra alls. Där fick man bara ett papper i handen som man skulle fylla i under lektionen. Så kom läraren förbi sen och hämtade det. Vi pratade bara och fick studera resten själva. Här är allt mycket bättre. Min lärare Birgitta lär oss mycket grammatik. Hon förklarar så att alla förstår. Även om det bara är en person av alla i klassen som inte förstår så tar hon sig tid att förklara för just den personen. Jag sa till en av mina klasskamrater att ”det är som om Birgitta öppnat upp mitt huvud och gör så att jag kan förstå”.

Är det svårt att lära sig svenska?

Nej, jag älskar alla språk. Jag talar persiska, arabiska, turkiska, engelska och nu svenska. Men det kommer inte av sig själv. Jag studerar mycket. Jag ser till att lära mig minst 5-10 nya ord varje dag. Jag pratar också svenska efter skolan varje dag.

Har du svenska vänner att öva svenska med?

Nej men jag övar med en kompis från skolan som också läser svenska. Vi pratar svenska på telefon och skriver sms till varandra på svenska. Man måste öva för att lära sig. En annan kompis sa till mig att jag inte pratar helt rätt. Så sa jag bara att det inte spelar någon roll. Bättre att prata än att inte prata alls.

Hur ska en bra lärare vara tycker du?

En bra lärare ska kunna förklara bra, både enkel grammatik och annat. Man måste gå ett steg i taget och förklara så att alla förstår. En bra lärare gör inte skillnad på människor utan behandlar alla lika. Birgitta är så bra för hon frågar oss mycket, hon är hjälpsam och ger oss elever energi. Hon ser till så att alla elever får prata på lektionerna. Det är jättebra.

Vad har du för framtidsplaner?
 

Jag vill bli klar med SFI så att jag kan börja komvux. Där vill jag bli klar med gymnasiet så att jag sen kan läsa till tandläkare. Jag har bara gått i skolan nio år i mitt hemland så det är viktigt att jag går gymnasiet. Min bror är tandläkare och jag tror att jag kommer att tycka mycket om det yrke.

 

 

 

Intervju med Ayan i Jennies klass:

Vad tycker du om att gå här i skolan hos oss?

Det är jättebra, vår lärare Jennie är bra. Man lär sig mycket här och språket är ju nyckeln för att komma in i det svenska samhället. Det som är bra här på skolan är att det finns flera olika typer av kurser att läsa. Exempelvis en utbildning till barnskötare eller undersköterska samtidigt som man läser sfi. Så finns det extra kurser för läs- och skriv för dem som behöver träna extra på det. Jag går på en sån extrakurs för att lära mig skriva bättre.

Är det svårt att lära sig svenska?

Det var svårt i början när jag kom helt ny till Sverige från Somalia men sen efter en tid så blev det lättare. Här på skolan så är inte grupperna så jättestora så det underlättar. Lärarna har mycket tid för eleverna. Så kan man få extra stöd med till exempel att skriva eller att läsa om man behöver det.

Hur ska en bra lärare vara tycker du?

En bra lärare ska ha mycket tålamod och ska arbeta tillsammans med eleverna. Läraren ska inte ensam bestämma allt. Jag arbetar som fritidsledare i Blå Huset i Tensta och där är det jätteviktigt för oss att lyssna på de som kommer dit. Vad de tycker om att göra och vad de vill. De är våra kunder och så ska det även vara om man är elev på en skola. Jag lär mig mycket bra av min lärare.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag har ingen ordentlig utbildning från Somalia så jag vill satsa på att utbilda mig. Man behöver utbildning här i Sverige. Jag vill utbilda mig till fritidspedagog. Min chef tror på mig!

 

 

 

 

Intervju med Laila i Jennies klass, 1C:

Vad tycker du om att gå i skolan här hos oss?

Jag tycker mycket om att gå här på skolan. Jag gick inte i skolan i mitt hemland Marocko när jag var liten, därför är det så roligt nu. Det var väldigt svårt i början men det är enklare nu. Jag blir så glad när jag klarar mig på ett prov. Jag trivs jättebra med min lärare Jennie. Hon lyssnar och förklarar långsamt när jag inte förstår. Hon förklarar svåra saker på ett enkelt sätt.

Är det svårt att lära sig svenska?

I början var det svårt men nu är det mycket lättare. Det viktiga är att man vill lära sig, att man lyssnar och respekterar läraren. Vill man inte så går det inte.

Hur ska en bra lärare vara tycker du?

En bra lärare ska lyssna på eleverna och tala långsamt så att alla förstår. Men också vara bra på sitt ämne och noga med att förklara allt så att alla förstår. Det är också viktigt att läraren är glad och positiv som Jennie och Gunilla.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag har många mål. Ett mål i framtiden är att bli arabisk tolk men just nu siktar jag på att bli barnskötare. Jag har sökt till den utbildning som startar här hos er till hösten där man läser sfi på förmiddagen och till barnskötare på eftermiddagen. Det är mycket viktigt för mig att skaffa jobb. Jag vill inte leva på socialbidrag. Jag skulle också kunna tänka mig att köra buss eller tunnelbana.

 

 

Intervju med Omar i Sagas klass, Svenska som andraspråk grundläggande delkurs 2:

Vad tycker du om att gå i skolan här hos oss?

Jag trivs jättebra här. Jag tycker att det är en bra skola med skickliga lärare som har lång erfarenhet. När en elev inte förstår så försöker de förklara på många olika sätt. Det är bra. Alla lärare jag har haft här på skolan har varit bra, Birgitta, Victorine och nu Saga.

Är det svårt att lära sig svenska?

Det blir svårt om man inte tycker om svenska men det är lätt för mig för jag tycker om språket och det svenska folket. Jag studerar mycket men har inga svenska vänner ännu. Jag talar bara svenska i skolan för när jag går och handlar i affärer här i Rinkeby så talar alla där arabiska. Jag är från Irak och de ser på mig att jag också talar arabiska.

Hur ska en bra lärare vara tycker du?

En bra lärare ska vara snäll mot eleverna, det är viktigt att eleverna tycker om sin lärare så att man kan känna sig trygg. Det är också viktigt att läraren har mycket kunskap och erfarenhet och kan förklara saker på ett bra sätt.

Vad har du för framtidsplaner?

Nu vill jag fortsätta mina komvuxstudier så att jag kan läsa till tandläkare sen. Jag vill arbeta med något som är viktigt för människor. Jag har själv problem med tänderna och bad om hjälp när jag kom hit men socialtjänsten ger ingen ekonomisk hjälp för tandproblem. Det är jättejobbigt. Därför vill jag bli det, för att hjälpa andra.